Hva skjer med dine digitale profiler når du går bort?

Written by | Facebook, How-to

Jeg har nylig opplevd å miste et familiemedlem. Samme dag han gikk bort, la jeg merke til hvordan alle hans venner og familie la ut minner på hans Facebook-profil. Og det fikk jeg til å lure på hva som skjer med disse profilene når noen går bort?

Det er ikke et definitivt svar på hva som skjer med oss etter døden, men hva med dine profiler i sosiale medier? Twitter sletter kontoer etter at de har vært inaktive i seks måneder, mens andre sosiale medier vil ikke gjøre noe med mindre de kontaktes av nær familie, eller politi/rettsinstutisjon.

Hvem eier dataen og når slettes profilen?

I de fleste tilfeller er det du som eier dataen din, med mindre det finnes en rettslig kjennelse om noe annet, eller at du som person tillater tilgang etter din bortgang.

Facebook

Du eier dataen, med mindre tidligere samtykke kan skaffes eller at det er autorisert ved loven.

Kontoen lever frem til den gjøres om til en minneside eller den er rapportert.

Andre kan ta i bruk et brukernavn om den tidligere innhaveren har gått bort.

Om du skal deaktivere en slektnings konto er du nødt til å stille med bevis for at du er i nær familie med den avdøde.

Twitter

Du eier dataen, med mindre Twitter kan jobbe med en person som er autorisert for å handle på vegne av eller med verifisert nær familie av den avdøde.

Kontoen slettes etter seks måneder.

Andre kan ikke ta i bruk et brukernavn om den tidligere innhaveren har gått bort.

Twitter krever den avdødes dødsattest og din identifikasjon.

Google

Du eier dataen, men i noen tilfeller kan Google gi innholdet i kontoen til en autorisert representant av den avdøde brukeren.

Kontoen slettes etter ni måneder.

Andre kan ikke ta i bruk et brukernavn om den tidligere innhaveren har gått bort.

For å deaktivere en Google-konto kreves en dødsattest, og full header og innholdet i en e-post sendt fra kontoen det er snakk om.

Facebook Memorialization

Du kan faktisk velge selv hva som skjer med kontoen din etter at du går bort. Jeg har eksempelvis gjort min lillebror til “Legacy Contact” – slik at han evt bestemmer hva som skjer med min profil.

For å gjøre dette må du:

  1. Klikk på pilen øverst til høyre i Facebook og velg Innstillinger
  2. I venstre-menyen må du klikke på Sikkerhet
  3. Klikk på Legacy Contact (har dessverre ikke funnet ut hva dette er på norsk)
  4. Skriv inn navnet på en Facebook-venn og klikk Legg til
  5. For å gi beskjed til din venn at de nå er din Legacy Contact må du klikke Send

En legacy contact er noen du velger for å passe på din konto om den gjøres om til en minneside. Når profilen din er gjort om til en minneside kan din kontakt ha mulighet til å:

  • Skrive et innlegg som fester seg på toppen av profilen din (feks å dele en siste melding på vegne av deg, eller gi informasjon om begravelse/minnestund)
  • Svare på nye venne-forespørsler (feks. gamle venner og familie som ikke har vært på Facebook)
  • Oppdatere profilbilde og cover-bilde

Det er vel verdt å merke seg at denne legacy-kontakten ikke kan logge inn på din konto, endre eller slette innlegg på din tidslinje, lese dine meldinger eller fjerne/blokkere venner.

Om du gjør om en profil til en minnekonto slettes ikke kontoen – men andre kan legge inn kommentarer på veggen. Ingen vil heller bli påminnet personens bursdag og lignende heller.

Se skjema for minnekonto her:
https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841

Om du ønsker å slette kontoen må du huske at profilen slettes permanent. For å gjøre dette må du laste opp dokumentasjon på at personen har gått bort, samt hvilket forhold dere har.

Se skjema for permanent sletting her:
https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480

Kommentarer

Last modified: February 4, 2017