Virker som om gutta i Palo Alto (?) har hendene fulle om dagen. Så – hva har skjedd siden januar?

Annonser i Messenger

Etter mye snakk om annonser i Facebook’s populære app “Messenger”, har Facebook begynt å teste dette i Australia og Thailand. Facebook kaller dette “Sponsored Messages” og det ser slik ut:

messenger ads

Dette betyr at bedrifter kan legge inn en annonse på en plass i Messenger, under dine siste samtaler. Ingen vi se en annonse midt i en samtale – men kun i startsiden i Messenger.

Facebook tester video-annonser i videoer

Det er ikke lenge siden Facebook tok opp “kampen” mot Youtube, og har sett en massiv vekst hva gjelder konsumering av formatet. Mange er kritiske til hvordan Facebook teller visninger (etter 3 sekunder) kontra hvordan Youtube teller visninger (etter 30 sekunder).

 

Facebook video fakta
Folk ser 3x lenger om en video er live, kontra når den “har vært” live.

Video har 135% høyere organisk rekkevidde enn bilder.

Facebook genererer 8 milliarder video visninger på en gjennomsnittlig dag.

I følge Recode, vil slike annonser vises etter at en bruker har sett minst 20 sekunder av en video, og kun på videoer som er minst 90 sekunder lange. Facebook er klar for å ta eierskap til online-video, og mener alvor. Det vil bli interessant å se hvordan dette implementeres – for det å avbryte en video midtveis er ikke nødvendigvis populært.

Slike innstikk i videoer kan gi utslag i form av lavere visningstall, engasjement og konvertering. Video-produsenter blir nødt til å lage bedre innhold for å holde brukeren gjennom og til tross for video-reklame midt i sin egen video. Det ryktes også at Facebook kommer til å dele opp til 55% av disse annonseinntektene med innholdsskaperene.

Facebook betaler faktisk mediehus som Buzzfeed for å lage og publisere video. Native ads eller “branded content” er en måte mange innholdsprodusenter tjener penger. De bygger opp en følgerbase og introduserer disse til merkevarer som er villig til å betale for dette. Man kan dermed spesifisere når en video er “brandet”, og Facebook tagger annonsøren som betaler for denne videoen. En produsent kan også inkludere mid-stream reklame i sine videoer.

Det som skjer her er enkelt. Facebook vil at folk skal lage video for Facebook – og desto mer villig de er til å gjøre det, desto mer villig er Facebook til å betale. Det kan hende at Facebook også tar en Youtube en gang i tiden, men enn så lenge er den røde løperen rullet ut og kjendiser/medier betales for å bruke live video.

Vil Facebook lykkes?

I det siste har Google gjort en del endringer til sin videoplattform som har opprørt Youtube-miljøet. Store Youtube stjerner som Casey Neistat og Pewdiepie har lenge undret seg over endringer Youtube har gjort uten å høre med sine egne innholdsskapere.

Blant annet gjorde Youtube endringer som i praksis gjorde at mange av Youtubernes videoer ikke lenger generte en inntekt. Uten å forklare eller fortelle noe til noen i forkant. Dette kan være en gyllen mulighet for Facebook. Men:

  • (-) Annonser frustrerer brukere. Det er uklart om brukeren vil kunne identifisere om en video inneholder en annonse eller ikke. Om ikke vil dette jage vekk brukerene. Youtube har løst dette ved å fremheve når annonsør-innhold dukker opp.
  • (+) Innholdsprodusenter kan bruke de første 20 sekundene for å tease resten av filmen. Slike mini-previews kan overtale folk til å sitte igjennom reklamen midt i videoen de ser på.
  • (-) Innholdsprodusenter kan også vise seg å snu mot “branded video” i stedet for å ta i bruk slike mid-roll ads.

Over de neste fem årene vil vi se et skifte mot mobil. Mobil vil drive spend opp på video, søk, display og sosiale medier. BI Intelligence (Business Insiders rapport) viser en fremtidig positiv vekst i media spend på video. Blant annet også:

  • Ad spend på video øker raskere enn søk og display. I USA vil inntekt via video-annonser for medieplattformer ha en årlig vekstrate på 21,9% gjennom 2020.
  • Søk via mobil vil ta igjen inntekt via ad spend innen 2019.
  • Annonser i sosiale medier (display og video) blir raskere tatt i bruk. Inntekt via annoser i sosiale medier vil ha en årlig vekstrate på 14,9%.

Facebook vokser i form av brukere og som plattform. Det gjør også forbrukeren, markedet og medievaner.

Det blir spennende å se hvor Facebook tar sin annonseplattform videre. Når det gjelder mid-roll video, og Facebook’s ønske om å overta Youtube sine innholdsprodusenter, blir det spennende å se om innholdet forblir styrt av, og skapt av brukerene uten sensurering eller ikke.

Facebook – you’re up. Show me what you got.